8.5.11

How to Add a Background picture to Grub2


macam mana nak tukarkannya?

#1 Buka terminal

#2 Pasang "splashimage packages", taip dalam terminal


sudo apt-get install grub2-splashimages
#3 Buka usr/share/images/grub untuk melihat dan memilih gambar

#4 kemudian buka file grub sebagai root


sudo gedit /etc/default/grub
#5 tambah ayat ini sebelum GRUB_DEFAULT=0


GRUB_BACKGROUND=/usr/share/images/grub/einstein_edit.tga
einstein_edit.tga adalah nama gambar yg dipilih

#6 taip dalam terminal


update-grub
#7 reboot untuk melihat perbezaannya! ;D
5 najashark.net: How to Add a Background picture to Grub2 macam mana nak tukarkannya? #1 Buka terminal #2 Pasang "splashimage packages", taip dalam terminal sudo apt-get install ...

11 comments:

  1. okay..malam ni aku updatekan..

    ReplyDelete
  2. eh ko ada gambar albert tu tak?
    nak3..

    ReplyDelete
  3. update-grub atau update-grub2?

    ReplyDelete
  4. kedua2nya menghasilkan output yang sama :D

    ReplyDelete
  5. GRUB_BACKGROUND=/usr/share/images/grub/einstein_edit.tga

    /usr/ atau /etc/ ?

    saya cuba letak wallpaper kt natam grub ni, xboleh pun...

    ReplyDelete
  6. Ajar la macam mana :( dah banyak kali cuba tak menjadi jugak. Saya guna lucid

    ReplyDelete
  7. bro ada skype ke,fb ke..mcm susah nk ajar satu2 kat sini..

    ReplyDelete
  8. meh fb lemme add u

    ReplyDelete

Post Comment

< >