8.4.11

[HACKINTOSH] iAtkos v7 installation guide



Haaa... pernah dengar tentang Hackintosh PC? Kali ini saya nak share dengan anda semua cara-cara untuk pasangkan Hackintosh ini pada Laptop Compaq CQ41 processor AMD, kebiasaannya anda selalu jumpa tutorial untuk install pada laptop dengan processor intel sahaja, kali ini khas untuk anda semua yang mempunyai processor AMD

sebenarnya sebelum aku berjaya pasangkan iAtkos v7 ini,seorang rakan telah bereksperimen hampir 3 bulan sebelum berjaya memasangnya.


sebelum itu kita review sedikit spesifikasi laptop Compaq CQ41 buruk aku ni.. :D

*maybe i have some reader from out of malaysia and can't understand malay,don't worry,you all can use google translate,thanks! * 

Processor : AMD Turion(tm) II Dual-Core Mobile M520
RAM : 4.0 Gb
Graphic : ATI Radeon Mobility 4300
Motherboard : Hewlett-Packard (Insyde)
Touchpad : ALPS touchpad
Keyboard : Standard
etc.

ok,dah cukup mengarut, jom kita masuk alam pemasangan
*pemasangan ini sangat berisiko, boleh menyebabkan kehilangan data dalam hard disk,aku memang tak akan bertanggung jawab*

#1 Mestilah muat turun iAtkos v7 dulu, gunakan kepakaran meng "google" ataupun masuk website warez atau torrent.

#2 Burn ISO yang dah download tadi. Boot laptop melalui dvd. Tekan F9 kemudian pilih DVD.


#3 Keluar skrin iAtkos v7. Tekan F8,kemudian taip -v -y -f cpus=1 dan tunggu dalam 5-10 minit.

#4 Keluar skrin untuk pasang iAtkos(gambar), tekan butang next.

#5 Pada menu bar di bahagian atas skrin, tekan Tools and disk utility
- Pilih partition yang anda mahu pasang iAtkos,
- Kemudian tekan tab erase,
- Change type of disk,
- Pilih mac journaled
- Tekan erase
- Quit disk utility

#6 Aplikasi untuk install iAtkos tadi akan muncul semula,
- Klik next
- Next
- Tekan partition tadi
- Next
- Sampai la satu page, ada button install, TAPI JANGAN TEKAN BUTANG INSTALL LAGI! sebab anda perlu cuztomize dulu installation ini.

#7 Tekan cuztomize. Kemudian tengok video ini atau pergi link ini.
tick sama macam dalam video, bila sudah siap,tekan done dan install.

#8 Kemudian ada pop up verify. Tekan skip, proses pemasangan akan memakan masa lebih kurang 10-15 minit. (bergantung kepada RAM anda) dan kemudian restart dan boot balik macam biasa. (Pada tahap ini sepatutnya anda sudah boleh menggunakan iAtkos).

#9 Ini adalah step peringatan kepada sesiapa yang tidak boleh boot secara biasa(disebabkan kekurangan driver grafik)

pada skrin boot chameleon taip "-v -x cpus=1" [tanpa pembuka kata]

#10 Selesai.


peringatan: Untuk mencari driver boleh cari di http://www.kexts.com

-v = verbose mode
-x = safe mode
cpus=1 <--ini command khas untuk processor AMD

sumber :  http://myosubuntu.blogspot.com/p/mac-osx-apple.html
5 najashark.net: [HACKINTOSH] iAtkos v7 installation guide Haaa... pernah dengar tentang Hackintosh PC? Kali ini saya nak share dengan anda semua cara-cara untuk pasangkan Hackintosh ini pada Lapt...

8 comments:

  1. pergh~
    dah guna, macam mana semua driver compatible tak?
    bookmark entri ni utk aku menelaah masa akan datang :D

    ReplyDelete
  2. @hizami : ko tak payah nak mengade2..

    @syahril : setakat ini,laptop aku tak ada driver wifi,driver grafik aku amek ATI version lain,tapi compatible laa...

    ReplyDelete
  3. aku hacintosh pun tak pernah dengar..
    hehe

    ReplyDelete
  4. macam mane plak nk add flag for Intel core i3? perlu ke aku pakai flag "busratio=x" atau ape2 lagi. mohon penjelasan. Please..:D

    ReplyDelete
  5. @cheleh, cuba pakai flag -v sahaja,boleh boot atau tidak...

    ReplyDelete
  6. minimum requirement utk hackintosh ni ape ek??klu wat dual boot ngn ubuntu bleh x??

    ReplyDelete
  7. minimun requirement tu xpasti la pulak..tp kalau nk tahu laptop ape yg berjaya install hackintosh bole tgk kat hxxp://www.hackintosh.com/#hackintosh_compatible

    ReplyDelete

Post Comment

< >