11.2.11

Dual-Boot Ubuntu 10.10 dengan Windows 7


Bagaimana cara untuk dual-boot ubuntu dengan windows?
ikuti langkah-langkah ini.




#1 INSTALL WINDOWS.
untuk langkah-langkah format windows 7 boleh ikut ebook ini
apabila sampai pada bahagian ini anda boleh buat pembahagian partition,

saya akan membahagikan hard disk saya kepada 3 partition(windows,ubuntu,boot)



 tamat untuk pemasangan windows.

#2 INSTALL UBUNTU 10.10

-masukkan cd ubuntu 10.10
-restart dan boot dari cd tersebut
-tunggu sehingga keluar seperti ini
-pilih Install Ubuntu
-klik foward

-pilih Specify partitions manually(advanced)
-klik foward

-sekarang kita masuk part yang agak susah sedikit
-pilih pada partition ubuntu yang telah kita buat semasa di windows.
-klik Add..

-buat macam dalam gambar
-klik ok

-klik pada free space
-klik add..

-buat macam dalam gambar lagi sekali
-klik OK
-ulang balik step tadi tetapi buat seperti gambar dibawah



 -apabila semua selesai,klik pada Install Now


-isi lah apa-apa yang patut
-klik foward
-dan seterusnya tunggu sampai siap install

-klik Restart Now






TAHNIAH! Anda telah berjaya dual-boot ubuntu dengan windows.


5 najashark.net: Dual-Boot Ubuntu 10.10 dengan Windows 7 Bagaimana cara untuk dual-boot ubuntu dengan windows? ikuti langkah-langkah ini. #1 INSTALL WINDOWS. untuk langkah-langkah format windo...

2 comments:

  1. Salam,
    saya install ubuntu kat notebook saya.mmg sebelum nih sudah ada windows 7.
    saya pilih step by step
    lepas install semua keluar paparan 2 option os..
    tapi masalahnya,ubuntu boleh masuk tapi saya pilih untk os windows 7 tak boleh masuk.
    tapi data Os masih ada lagi.sbb saya tidak format.macamana saya nak buat untuk keluar windows7.
    Terima Kasih

    ReplyDelete
  2. install dari wubi atau install macam yg kat atasa ni?kalau boleh provide gambar lagi senang. boleh contact saya through email binpda.shark[at]gmail[dot]com
    atau fb.me/akunaja

    ReplyDelete

Post Comment

<